KLANTCASE FINANCE: RABOBANK

CDD-specialist die blijft leren

Na vele omwegen kwam Wha-ho uiteindelijk bij YoungCapital NEXT uit, en werd ze CDD-specialist bij Rabobank. Iets wat ze zelf nooit had verwacht. Susan: “Gelukkig had Wha-ho al wat bankervaring, waardoor ze snel zelfstandig aan de slag kon.”

De young professional

Naam:
Leeftijd:
Functie:
Opleiding:
Wha-ho Kruis
31 jaar
CDD-specialist bij Rabobank
CDD-traineeship bij YoungCapital NEXT

Wha-Ho begon na een kleine omweg aan het Customer Due Dilligence-traineeship (CDD) bij YoungCapital NEXT. “Op m’n achttiende ben ik eerst Chinees gaan studeren en heb ik een jaar in Peking gewoond. Na het behalen van een mastertitel in Leuven, verhuisde ik naar Belfast.” Daar werkte ze onder andere bij PayPal en kwam ze voor het eerst in contact met CDD. “Ik vond het werk altijd al interessant. Dus toen ik in Nederland het CDD-traineeship tegenkwam, was de keuze snel gemaakt.” Nu werkt ze als specialist bij Rabobank. “Als je me tien jaar geleden had verteld dat ik bij een bank zou werken, was ik in lachen uitgebarsten. Toch ben ik superblij met mijn plek.”

De klant

Naam:
Functie
Susan Brouwer
Manager CDD bij Rabobank Amsterdam

Susan Brouwer werkt al tien jaar bij Rabobank Amsterdam. Eerst als directie-assistente, toen als projectleider klantintegriteit en nu als manager CDD. “Integriteit is steeds belangrijker geworden. We begonnen een paar jaar geleden met een klein team. Inmiddels werken er 80 collega’s op de afdeling.” Maar omdat het CDD-vak zo nieuw is, kan de zoektocht naar ervaren medewerkers knap lastig zijn. “Niet veel mensen hebben de juiste opleiding. Vandaar dat we de samenwerking met YoungCapital NEXT zijn aangegaan. Wha-Ho was een van de allereerste trainees, maar inmiddels zijn er nog veel meer young professionals gestart.”


 • De start

  Wha-Ho: ‘‘Voordat je überhaupt aan het traineeship kunt beginnen, haal je eerst verschillende certificaten. Als je die op zak hebt, zoekt YoungCapital NEXT een geschikte opdrachtgever voor je. Zo heb ik eerst gewerkt bij een Japanse bank, maar dat vond ik niet zo leuk. Gelukkig kon ik een paar maanden later bij Rabobank terecht. Hier doe ik precies wat ik wil doen.”

  Susan: “Wha-Ho startte met zeven andere trainees. In principe is hun inwerktraject hetzelfde als voor interne medewerkers. Het enige verschil is dat collega’s die doorgroeien binnen Rabobank al veel bankervaring hebben. Ik dacht in het begin: hoe gaan ze die aansluiting vinden qua kennis en ervaring? Maar dat komt vanzelf. Hoewel je bij ons relatief snel van start gaat, begin je met eenvoudige dossiers die niet al te complex zijn. En gelukkig had Wha-Ho al wat bankervaring.”


 • De ervaringen

  Wha-Ho kon hierdoor snel zelfstandig aan de slag. Susan: “Lange tijd hebben de trainees veel met elkaar opgetrokken. Zo’n traject schept toch een band. Wha-Ho is erg begaan met haar collega’s en altijd bereid om bij te springen.” Ook haar Engelse taalskills komen goed van pas. “We zetten haar vaak in voor uitgebreide gesprekken met Engels-sprekende klanten.”

  Wat Wha-Ho zoal doet op een dag? “Ik controleer op witwaspraktijken, het financieren van terrorisme of handel met sanctielanden, zoals Iran of Cuba. Door transacties van klanten te analyseren op rare geldstromen of veel contante stortingen. Geen dag is hetzelfde en ik werk zelfstandig binnen een team. Voor mij is dat the best of both worlds. Ik leer veel van mijn collega’s, teamcaptain en Susan. Van CDD weet ik veel, maar daarbuiten wat minder. Toch doe ik het altijd maar gewoon. Susan geeft me hier ook veel vrijheid in. En als ik het niet weet, vraag ik het.”

  Naast de begeleiding bij Rabobank, volgde Wha-Ho ook kennistrainingen via YoungCapital NEXT en nam ze deel aan het persoonlijk leiderschapsprogramma ‘Take Charge’. “Ik kan erg piekeren en heb moeite met knopen doorhakken. Kleine drempels, maar ze hielden me wel tegen in het leven. Nu stap ik er moeiteloos overheen.”


 • De uitdagingen

  Susan: “Ik kan eigenlijk geen grote uitdagingen noemen. Voor Wha-Ho was het waarschijnlijk lastig dat er de afgelopen tijd veel is gebeurd binnen de organisatie. Er zijn een aantal reorganisaties geweest.” Iets wat Wha-Ho beaamt. “Het was even schakelen, inderdaad. Daarnaast was Susan in die periode ook heel druk, waardoor we haar wat minder zagen.”


 • De toekomst

  Susan: “Ik zie zeker mogelijkheden voor een nieuwe groep trainees in de toekomst. Maar door kostentechnische redenen kijken we nu vooral intern naar nieuwe kandidaten.” Wha-Ho’s contract is in ieder geval tot en met december verlengd. “Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik in de periode erna ga doen. Het onderwijs trekt me namelijk ook nog steeds. Ik ben heel erg van carpe diem en zie wel hoe het loopt.”

Over Rabobank

Rabobank is een coöperatieve bank met bijna 90 lokale vestigingen in Nederland. De verschillende kantoren zijn voor een groot deel zelfstandig, en zetten zich elke dag in om zowel de klant als de lokale omgevingen beter van dienst te kunnen zijn.

Lees meer klantcases

Meer weten?

Neem contact met ons op. Je kunt ons bellen op 020 - 653 15 44, mailen via info@next.youngcapital.nl of:

Stel je vraag hier