Talent Talk

NEXT’er Tom kroop uit z’n schulp door de coaching van z’n talentmanager

In Talent Talk duik je in de wereld van onze NEXT’ers. Deze keer gaat Tom in gesprek met z’n talentmanager. Want wat doet een talentmanager precies voor je tijdens een traineeship?

Tom (27) trapt de serie af. Een bescheiden NEXT’er die analytisch ijzersterk is en zich weet vast te bijten in de materie van big data. Maar, die bescheidenheid zat z’n talenten in de weg. Totdat talentmanager Laura aan Tom werd toegewezen tijdens het IT-traineeship.

Tom: “Ik sta bekend als een wat stille, rustige jongen. Ik vind het lastig om trots te praten over mezelf en wat ik doe. Maar dat is wel wat bedrijven vaak zoeken: iemand die staat voor wie die is. Ik kan in het begin nog best onverschillig zijn. Zeker als ik in een meeting zit met mensen met hogere functies of tijdens een sollicitatiegesprek. Eigenlijk wil je dan juist je werk aanprijzen met een samenhangend verhaal. Dus, hier wilde ik stappen in zetten. Laura hielp me hierbij.”

“Samen met Laura kijk ik steeds naar welke stappen ik moet zetten om dichter bij m’n leerdoelen te komen.”

Talentmanager Laura: “In mijn rol heb ik eigenlijk 3 kerntaken. Eén daarvan is focussen op de persoonlijke ontwikkeling van Tom. Los van wat hij inhoudelijk over het big data-vak leert. Hiervoor spreek ik hem minimaal iedere 6 weken. We kijken dan naar hoe het gaat, waar hij mee bezig is en waar hij tegenaan loopt. Zowel zakelijk als privé, want die twee hebben altijd invloed op elkaar.”

Tom: “Samen met Laura kijk ik steeds naar welke stappen ik moet zetten om dichter bij m’n leerdoelen te komen. Zo heb ik dankzij haar aanvullende soft skill-trainingen gevolgd en heeft ze sollicitatiegesprekken tot in de puntjes met me voorbereid. Ik weet nu hoe ik met voorbeelden kan aantonen dat ik bepaalde skills bezit. Of hoe ik een overtuigend verhaal neerzet met een duidelijk begin, midden en einde. Bijvoorbeeld als ik m’n zelfgebouwde dashboards presenteer aan collega’s. Ik ga nu heel bewust bij mezelf na wat de essentie is van mijn werkzaamheden en waarom ik bepaalde keuzes maak.”

“Ik zie Laura als iemand die mijn motivatie extra in me naar boven haalt. Een buddy bij wie ik altijd terechtkan.”

Talentmanager Laura: “Tom werkt nu als data-analist bij opdrachtgever YoungCapital en heeft gigantische stappen gezet. Bijvoorbeeld in hoe hij op de werkvloer loopt. Vol zelfvertrouwen, praatjes makend. Misschien nog niet met de CCO, maar wel met de projectmanagers en accountmanagers. Hier krijgt hij ook complimenten over van z’n manager. Ja, ik houd hem zo nu en dan een spiegel voor en bied hem handvatten. Maar het komt zeker ook doordat hij uit z’n comfortzone durft te stappen. Elke keer weer.”

Tom: “Ik zie Laura als iemand die mijn motivatie extra in me naar boven haalt. Een buddy bij wie ik altijd terechtkan. Het is heel fijn om iemand te hebben die wat verder van me afstaat dan vrienden en familie. Dat maakt het makkelijker om mezelf open te stellen en is een heel groot voordeel aan een talentmanager.”

  • Tom

Favourite vacancies (0)