STORIES BY NEXT: NAFIZA

“Een baan vinden in een compleet nieuw vakgebied, dat doe je niet even”

Met een wo-diploma Rechtsgeleerdheid en een paar jaar werkervaring op zak, gooide Nafiza Abid Ali (36) het roer om. Ze startte een finance-traineeship, stortte zich op een compleet nieuw vakgebied en begon als CDD-analist bij de Rabobank. Inmiddels werkt ze bij ING, als klantbeheerspecialist in hypotheken. Een baan waarin ze haar achtergrond en talent voor cijfers kwijt kan.

“Na mijn afstuderen heb ik werkervaring opgedaan in het onderwijs- en arbeidsrecht. Eerst bij de Haagse Hogeschool en daarna het UWV, maar na een paar jaar had ik behoefte aan verandering. Een nieuwe uitdaging. Ik wilde mijn juridische achtergrond combineren met cijfers, maar wist nog niet hoe. Tot ik een vacaturemelding kreeg voor junior CDD-analist.”

“Dat het om een traineeship ging, was voor mij ideaal. Ik was inmiddels gewend aan het werkende leven en woonde al een tijd op mezelf. Er moest dus wel gewoon geld binnenkomen. Het was daardoor geen optie om fulltime de schoolbanken in te gaan. Maar een baan vinden in een compleet nieuw vakgebied, doe je ook niet even. De combinatie tussen werken en leren was dus top.”

Een bedrijfscultuur die past
“Dat ik zin had in verandering, kwam trouwens ook omdat ik niet goed kon aarden bij de Haagse Hogeschool en het UWV. Semi-overheidsinstellingen zijn best bureaucratisch, het duurt lang voor je daar iets voor elkaar krijgt. Dat is natuurlijk ook ergens goed voor, maar ik pas daar zelf niet goed tussen. Ik ben meer een aanpakker. In het bedrijfsleven verloopt alles directer. Daardoor behaal ik sneller de resultaten die ik wil.”

“Sowieso vind ik een open cultuur heel belangrijk. Waarin je alles kunt zeggen, ook als je ergens tegenaan loopt. Dat helpt mij enorm, want ik vind het lastig om mezelf kwetsbaar op te stellen. Ik los dingen liever zelf op, dat heeft ook iets met trots te maken. Maar soms heb je de mensen om je heen toch echt nodig. Bijvoorbeeld een leidinggevende of een senior met meer kennis en ervaring.”

“Dat kwetsbaar opstellen gaat nu al een stuk beter. Daar heeft mijn talentmanager Sarah Blotenburg bij geholpen, die ik om de zes weken zie voor een coachgesprek. Ze is niet alleen een luisterend oor, maar stelt ook scherpe vragen en geeft opdrachten mee. Zo moest ik lastige momenten bijhouden en bespraken we deze in de meeting erna. Hierdoor werd ik me bewust van terugkerende situaties en kan ik die nu beter voor zijn.”


  • Nafiza

Nooit uitgeleerd
“Niet alleen qua persoonlijke ontwikkeling, maar ook inhoudelijk ben je volgens mij nooit uitgeleerd. Tijdens de bootcamp van YoungCapital NEXT kregen we vijf volle dagen les van een ervaren CDD-analist van ABN AMRO. Een andere bank, maar het vakgebied is natuurlijk hetzelfde. Hij legde veel theorie uit, maar wel hele toepasbare kennis. Kennis die soms ook werd getoetst, waardoor we direct een aantal finance-certificaten op zak hadden.”

“Tijdens de bootcamp kon ik het heel goed vinden met een aantal mensen, we zaten vaak naast elkaar in de les. Op een gegeven moment hoorden we dat we als één team bij de Rabobank aan de slag zouden gaan. Superleuk, je bouwt toch een band met elkaar op. Vooral toen we net aan het werk waren, maakte dat veel verschil. Bijvoorbeeld als je een praatje wilde maken of een vraag had.”

“Na een inwerktraject van vijf maanden, begon ik als junior CDD-analist op een vestiging in Utrecht. De functie draaide om de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat betekent dat ik particuliere rekeningen in de gaten houd en verdachte transacties verder onderzoek. De analyses maak ik op basis van grafieken en cijfers, maar die moet ik natuurlijk wel nog onderbouwen en uitschrijven. Daarvoor gebruik ik mijn juridische achtergrond.”

Gezelligheid én rust
“Maar ook nu ik fulltime aan het werk ben, ontmoet ik nog regelmatig andere young professionals. Zo was ik laatst mee met een boottocht van YoungCapital NEXT, ik houd wel van dat soort sociale dingen. Ben dan toch benieuwd hoe anderen het traineeship ervaren en hoe zij bepaalde dingen oplossen. Dit hoeft niet iedere week, hoor. Ik vind het ook heerlijk om thuis te zijn.”

“Sowieso zit ik nu in een rustige fase in mijn leven. Dat is ook weleens anders geweest. Die stabiliteit en zekerheid vind ik belangrijk, en haal ik ook uit mijn traineeship. Laatst belde Sarah me out of the blue op een vrijdagmiddag op, om mij te feliciteren met een vast contract. Heel fijn, natuurlijk. Helemaal zo vlak voor het weekend.”


Favourite vacancies (0)