MET SUCCES SOLLICITEREN VOOR EEN TRAINEESHIP

WE GEVEN 5 INSIDE TIPS.

Wil je solliciteren voor een traineeship? Slim. Zo zet je vol in op je professionele en persoonlijke groei, met een carrière bij grote merken en direct salaris. Maar hoe kom je relaxed het sollicitatieproces door? We geven je 5 inside tips.

1. GEEF JE CV PERSOONLIJKHEID

De basis van je sollicitatie: je cv. Kort, krachtig en overzichtelijk is de regel. Maar met een persoonlijke touch zorg je dat je opvalt. Met zoiets simpels als een portretfoto van jezelf toevoegen, kom je al een heel eind. Met kenmerkende eigenschappen of 3 zinnen over jezelf ook.

Maar vergeet niet aan je hobby’s en interesses te denken. Blijkt daaruit dat je bepaalde skills bezit die goed van pas komen? Dan zijn ze meer dan het benoemen waard. Ook fijn als je nog geen of weinig werkervaring hebt om op je cv te zetten.


2. SCHRIJF JE MOTIVATIEBRIEF ZOALS JE PRAAT

Het deel dat veel mensen lastig vinden: een goede motivatiebrief schrijven. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn. Ook als je van nature geen schrijver bent. Dat zit ‘m in 2 punten:

  1. Weet waarom je het traineeship als je volgende stap ziet.
  2. Schrijf het op zoals je praat. Tegen een collega, bijvoorbeeld. Netjes, maar losjes. In ‘normale mensentaal’.

Je zult zien dat je zo je motivatiebrief makkelijker schrijft. De brief veel meer je persoonlijkheid weergeeft. En je overtuigender overkomt in plaats van geforceerd. Win-win-win, dus.


3. BEREID DE VEELGESTELDE VRAGEN BIJ EEN SOLLICITATIEGESPREK VOOR

Cv: check. Motivatiebrief: check. Een recruiter die je voor een sollicitatiegesprek uitnodigt: check.

De volgende stap is een inkopper, maar een die jou kan redden: bereid veelgestelde vragen voor. Je denkt misschien dat je de antwoorden wel weet. Maar je zult zien, als je je kennismakingsgesprek hebt en je zenuwachtig bent, dan is het heel fijn om op je voorbereiding terug te vallen.

Een paar veelgestelde vragen op een rij:

  • Kun je wat over jezelf vertellen?
  • Waarom wil je een traineeship volgen?
  • Wat vind je interessant aan de sector?
  • Wat verwacht je van het traineeship?
  • Wat wil je bereiken met het traineeship?
  • Wat zijn je sterke en ontwikkelpunten?
  • Wat zijn je talenten en hoe zet je die in tijdens het traineeship?


4. ONTHOUD: KENNIS EN ERVARING ZIJN HANDIG. MOTIVATIE EN POTENTIE ESSENTIEEL

Nu komen we aan bij het grote verschil tussen solliciteren voor een traineeship en een ‘normale’ baan. Heb je bij dat laatste meestal bepaalde kennis of werkervaring nodig. Bij een traineeship wordt dat vaak gezien als nice to have en niet als must.

Natuurlijk. Heb je werkervaring, dan kijkt de recruiter daarnaar. Maar nog meer focust-ie zich op jouw potentieel. Wat jij in je mars hebt. Je motivatie. Bereid ook dit dus goed voor. Door bijvoorbeeld voor jezelf een pitch te schrijven over waarom je het traineeship wilt volgen en hoe het past bij de kant die je op wilt. En door aan de hand van voorbeelden uit te leggen welke skills je in huis hebt.

Maar ook aan welke punten je nog wilt werken. Want je kunt in een sollicitatiegesprek prima eerlijk zijn over dingen die je nog niet weet of kunt. Als je maar laat blijken dat je het graag wilt leren en al een idee hebt hoe je dat kunt doen. Bedenk ook hoe het traineeship je hierbij kan helpen. Scoor je extra punten mee.

5. KOM ERACHTER OF HET TRAINEESHIP ECHT IETS VOOR JE IS. DOOR VRAGEN TE STELLEN

De woorden ‘sollicitatiegesprek’ en ‘kennismakingsgesprek’ zeggen het al. Het is een gesprek. Stel dus zelf ook vragen. Over de begeleiding, opdrachtgevers of groeikansen, bijvoorbeeld.

Niet alleen de recruiter wil je beter leren kennen en ontdekken of het traineeship iets voor je is. Ook jij wilt weten of het traineeship een manier is waarmee jij je doelen kunt waarmaken. Vragen stellen is dé manier om daarachter te komen.

Succes met solliciteren!

Favourite vacancies (0)