STORIES BY NEXT: ANDREW

“Toen ik afgestudeerd was, dacht ik: hoe doen andere mensen dit?”

Na zijn studie Game Design aan de Hanzehogeschool Groningen, wilde Andrew Edwards (27) verder met programmeren. Maar hoe doe je dat, als je weinig ervaring hebt? Een IT-traineeship bleek de perfecte middenweg tussen een baan en een vervolgstudie. Nu werkt hij als support consultant voor de internationale softwareleverancier ORTEC.

“In het laatste half jaar van Game Design leerde ik programmeren. Dat trok me meteen aan. Ik ben een creatief persoon, hou van dingen ontwerpen. Als je programmeert, schrijf je formules en algoritmes met je toetsenbord en komt er aan de andere kant iets moois uit. Dat maakt het voor mij zo interessant.”

“Maar als je leert programmeren, ontdek je ook al snel hoe weinig je er eigenlijk vanaf weet. En dat je na je afstuderen dus niet meteen als programmeur aan de slag kunt. Bovendien vragen veel werkgevers om een paar jaar ervaring, dus die baan zat er voor mij gewoon nog niet in. Daarom solliciteerde ik op een IT-traineeship bij YoungCapital NEXT, wat heel vlot ging. Binnen twee weken wist ik dat ik aan de slag kon.”

Je hoeft niet meteen de beste te zijn
“Natuurlijk heb ik ook getwijfeld. Toen ik afgestudeerd was, dacht ik: hoe doen andere mensen dit? Vinden zij meteen werk na hun studie? En is een traineeship dan wel een ‘echte baan’? Maar nu weet ik dat ik de goede keuze heb gemaakt. Ik ervaar veel vrijheid en rust in mijn hoofd, omdat er niet meteen van me wordt verwacht dat ik de beste ben. Ik word niet gepusht terwijl ik nog niet genoeg kennis heb, maar krijg de tijd om mezelf te ontwikkelen. En ik werk nu natuurlijk voor ORTEC, dus dat is 100% een echte baan.”

“Met hulp van de accountmanagers bij NEXT ben ik bij ORTEC terechtgekomen. Ik liet weten wat mij leuk leek en zij stelden bedrijven voor waar ik kon werken. Sommige opties heb ik wel moeten afwijzen, bijvoorbeeld omdat het te ver weg was. Eerst was ik bang dat ze dat niet fijn vonden, maar ze waren heel relaxed. Ze vonden de match met het bedrijf juist belangrijker dan mijn kennis en ervaring. Als je ergens goed past, komt het leren vanzelf wel.”


  • andrew

Positieve werkcultuur
“Niet dat ik meteen in het diepe werd gegooid, hoor. Tijdens de eerste drie maanden bij ORTEC had ik vaste aanspreekpunten. Collega’s die mij begeleidden en bij wie ik terecht kon met m’n vragen. Daarna merk je vanzelf wel wie waar kennis van heeft en klop je gewoon een keer aan. Sommige mensen werken er al 15 of 20 jaar, die hebben ongelooflijk veel kennis van software en de programma’s waar we mee werken.”

“Ik ervaar de werkcultuur bij ORTEC ook als heel relaxed en positief. Soms hoor ik weleens van vrienden dat hun manager er meteen bovenop zit als ze iets niet hebben gedaan. Maar hier krijg je vrijheid in je werk. Er is vertrouwen van beide kanten, dat geeft mij juist de motivatie om hard te werken.”

Nieuwe situaties, nieuwe skills
“Als trainee word ik gecoacht door een talentmanager van NEXT. Ook nu ik aan het werk ben, spreek ik mijn talentmanager Laura Wendels nog elke 6 weken. We hebben het dan over mijn voortgang en ook over dingen die juist minder goed gaan. Door onze gesprekken realiseer ik me vaak dat ik dingen op een bepaalde manier doe, waarom ik dat doe en krijg ik inzichten in hoe ik ze anders kan doen.”

“Zo moest ik laatst een presentatie geven aan mijn team en liep ik helemaal vast, terwijl ik daar vroeger nooit last van had. Het is toch ineens een serieuze werkomgeving, waardoor ik moeite kreeg met public speaking. Laura heeft me daarbij geholpen en voorgesteld om vaker te presenteren, om te oefenen. Laatst heb ik er weer een gegeven en die ging gelukkig goed. De soft skill-training van NEXT Breaking New Grounds helpt ook bij dat soort dingen, je leert daar uit je comfortzone te stappen.”

Ontwikkelen in sneltreinvaart
“Ik heb sowieso het idee dat ik me via dit traineeship een stuk sneller ontwikkel dan tijdens mijn studie. Daar kregen we vaak een opdracht en werd je beoordeeld, zonder tussentijdse begeleiding van een docent. Dat vind ik best vreemd voor hoeveel geld je betaalt om te studeren.”

“Bij het traineeship gaat dat heel anders. Je start bijvoorbeeld met een bootcamp, waarin je in een aantal weken wordt klaargestoomd tot gecertificeerde softwareontwikkelaar. Ik had hiervoor de specialisatie C# (C-Sharp) gekozen en als opdracht bouwden we met een groepje aan een website. Die opdracht was niet gemaakt om je te beoordelen, maar om ervaring op te doen. Er was ook continu een docent aanwezig om vragen te beantwoorden. Die man programmeerde volgens mij al 40 jaar, hij wist echt waar hij het over had.”

Controle pakken over je carrière
“Wat ik ooit nog zou willen doen? Een eigen game design studio oprichten. Daarin kan ik mijn volledige creativiteit kwijt: verhalen schrijven, programmeren, 3D-modellen maken, tekenen. Al die dingen laat je vervolgens samenkomen in een game. Dat gevoel kan ik met niks vergelijken.”

“Maar dat zijn dromen voor later. Ik wil me eerst verder ontwikkelen, zowel qua werk als op persoonlijk vlak. ORTEC is een groot bedrijf met verschillende afdelingen en mogelijkheden, dus ik zie mezelf daar nog lang werken. En ik ben vanuit het traineeship net begonnen aan Take Charge. Een traject waarin je ontdekt wat je wilt en hoe je daar komt. Je leert dus eigenlijk hoe je de controle pakt over je carrière. Ik heb nog maar één les gehad, maar vind het nu al superinteressant.”

Favourite vacancies (0)