ERVARING van een trainee

Wha-Ho Kruis

“Zonder dit traineeship was ik niet aangenomen voor deze job”

Wha-Ho (30) werkt via een CDD-traineeship van YoungCapital NEXT bij de Rabobank in Amsterdam.

“Dit maakt mij een stuk aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt.”

Spijt van studiekeuze

Wha-Ho Kruis – “Ik heb een Nederlandse vader en een Chinese moeder, dat verklaart meteen mijn naam” – studeerde Chinees. Na haar bachelor vertrok ze voor een jaar naar Peking. In het Belgische Leuven haalde ze vervolgens ook haar mastertitel en toen was Wha-Ho klaargestoomd voor een vliegende start op de arbeidsmarkt. Toch?

“Nee, ik was er klaar mee. Op mijn achttiende wilde ik graag een vreemde taal studeren, maar in de loop der jaren kreeg ik steeds meer andere interesses en veranderde ik ook als persoon. Ik verhuisde naar Belfast, omdat mijn vriend daarvandaan komt, en werkte daar eerst voor PayPal en later op de financiële administratie van een advocatenkantoor. Daar werkte ik samen met collega’s van de CDD-afdeling en ik was altijd nieuwsgierig naar hun werk. Maar ik voelde me nooit echt thuis in Ierland, en na anderhalf jaar besloot ik terug naar Nederland te gaan.”

“Als je me tien jaar geleden had verteld dat ik bij een bank zou gaan werken, was ik in de lach geschoten: saai”

YoungCapital NEXT? Nooit van gehoord

“Eenmaal terug in Nederland dacht ik: ik moet snel een baan vinden. Ik wil geen gat op mijn cv. Omdat ik al ervaring had in de financiële wereld, zocht ik dat soort banen. Tussen de vacatures zag ik opvallend vaak de naam YoungCapital staan. Eerlijk gezegd had ik daar nog nooit van gehoord, maar ik las over een CDD-traineeship, waarbij je leren met werken combineerde. Dat vond ik aantrekkelijk. Wel salaris verdienen, maar ook die certificaten halen die je nodig hebt om verder te komen.”

“Ik besloot te solliciteren en werd twee dagen later al gebeld door een recruiter, met wie het goed klikte. Toen is het balletje gaan rollen. Als je me tien jaar geleden had verteld dat ik bij een bank zou gaan werken, was ik in de lach geschoten: saai. Maar nu ben ik superblij met mijn plek bij de Rabobank. Daar ben ik via YoungCapital beland.”

Witwassen en terrorisme bestrijden

Wha-Ho houdt zich bij de Rabobank bezig met CDD (customer due diligence), ook bekend als KYC (know your customer). “Ik controleer of klanten van de Rabobank wel integer zakendoen, en check of er geen sprake is van witwassen, het financieren van terrorisme of handel met sanctielanden, zoals Iran of Cuba. Dat doe ik door periodieke controles uit te voeren op de activiteiten van midden- en kleinbedrijfklanten. Ik analyseer transacties om te kijken of die activiteiten nog matchen met wat er in het uittreksel van de Kamer van Koophandel staat. Gaan er geen rare geldstromen over de bankrekening? Wordt er niet heel veel contant gestort? Geen dag is hetzelfde en ik werk zelfstandig, maar wel in een team. Dat is voor mij the best of both worlds.”

“Ik ben persoonlijke drempels aan het overwinnen, en daar ben ik heel blij mee”

Direct in het diepe

“Voordat je überhaupt aan het traineeship kunt beginnen, moet je eerst twee certificaten halen. De Wet op het financieel toezicht en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Van tevoren zijn we tijdens een bootcamp drie dagen achter elkaar getraind. Opletten, lezen en onthouden, that’s it. Maar de kennis die ik heb opgedaan, kan ik nu in de praktijk goed gebruiken.”

“Als je de certificaten op zak hebt, zoekt YoungCapital NEXT een geschikte opdrachtgever voor je. Ik heb eerst een tijdelijke opdracht gedaan bij een Japanse bank, maar dat vond ik niet zo leuk. Gelukkig kon ik na een paar maanden bij de Rabobank terecht. Daar doe ik precies wat ik wil doen. De Rabobank begeleidt mij op de werkvloer en daarnaast biedt YoungCapital kennistrainingen van het Nederlands Compliance Instituut aan. Experts vertellen over hun vakgebied, variërend van hoe zit het met sanctielanden tot communicatietrainingen: hoe voer je een goed telefoongesprek met een klant? Heel leuk en interessant.”

Knopen doorhakken

“Bovenop de kennistrainingen, krijgen we ook Take Charge, een persoonlijk ontwikkelingsprogramma dat parallel aan het traineeship loopt. Waar ben je blij mee, wat kan beter en wat moet je nog overwinnen om het beste uit jezelf te halen? Met die vragen ben ik met mijn ‘klasje’, onder begeleiding van een dramadocent en een traumatherapeut, aan de slag. Ik kan erg piekeren en heb moeite met knopen doorhakken, kan eindeloos wikken en wegen over van alles en nog wat. Het zijn kleine drempeltjes, maar ze hielden me wel tegen in het leven. Nu ga ik ze over, en daar ben ik heel blij mee.”

Aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt

“Met een bachelor Chinees en een master Religiestudies was ik waarschijnlijk niet aangenomen voor deze baan, als ik dit traineeship niet had. Ik wist dat ik nog veel moest leren na mijn afstuderen, maar dat wilde ik wel combineren met werk. De combinatie van werken, leren én het persoonlijke ontwikkelingsprogramma is voor mij ideaal. En ik denk ook een ontzettend fijn pakket voor het vervolg van mijn loopbaan, want ik ben ervan overtuigd dat ik hierdoor een stuk aantrekkelijker word op de arbeidsmarkt.

Als trainee starten is echt een aanrader voor jongeren die meteen aan de slag willen of die, zoals ik, een carrièreswitch maken. Als je niet precies weet wat je wilt, heb je anderhalf jaar de tijd om uit te zoeken of het écht iets voor je is. Je moet wel leergierig zijn en een bepaalde mate van zelfstandigheid hebben, want succes komt niet vanzelf.”

Over traineeships

Specialiseer je in finance, IT, techniek, sales of online marketing met een traineeship. Doe in 1,5 jaar de nieuwste vakkennis op en ontwikkel jezelf als persoon en collega. Alles wat je leert, pas je toe bij het bedrijf waar je werkt. Met salaris.

Check traineeships

Heb je nog vragen?

Alles weten over het volgen van een hbo-opleiding of traineeship bij YoungCapital NEXT? We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Check de FAQ