ERVARING van een trainee

Goopher Maijenburg

“Met YoungCapital achter je, kom je makkelijker binnen”

Goopher Maijenburg (27) werkt als software-developer bij Sopra Banking Software. Hij volgde het Java IT-traineeship bij YoungCapital NEXT. Binnenkort maakt hij de overstap naar adesso Nederland, waar hij aan de slag gaat in zijn tweede baan als developer.

“Ik zag mezelf niet dag in dag uit met cijfertjes werken”

Verkeerde studiekeuze

Na het vwo koos Goopher voor de studie International Business and Management Studies, met specialisatie finance. Hoewel hij altijd een interesse heeft gehad voor computers, koppelde hij dat niet direct aan een studiekeuze en wist hij niet welke kant hij op wilde. Dus schreef hij zich bewust in bij een brede opleiding, want daar kon hij een goede baan in het bedrijfsleven mee scoren. Maar halverwege zijn studie begon het te knagen; hij vond cijfers niet leuk en miste de motivatie.

“Dat gevoel kwam opborrelen tijdens de stages. Dan zit je op de finance-afdeling van een bedrijf en merk je dat het werk erg abstract is. Je werkt bijvoorbeeld mee aan een jaarverslag; dat ziet er elk jaar hetzelfde uit. Alleen de cijfers zijn anders. Ik vond het niet leuk en voelde sterk dat ik dit niet dag in dag uit wilde doen. Wat ik vooral miste, was praktisch bezig zijn. Van het vooruitzicht om 40 uur per week rekensommen te maken, werd ik niet erg blij.”

“In no-time bouwde ik apps voor mijn telefoon”

Omscholen naar IT

“Ik had al zoveel tijd en geld in de studie geïnvesteerd, dat ik wel mijn papiertje wilde halen. Maar in het voorlaatste jaar was ik in mijn hoofd bezig met de mogelijkheid om me om te scholen; een baan in finance was echt geen optie. IT vond ik altijd al interessant, dus besloot ik te onderzoeken of dat iets voor me zou zijn. Via zelfstudie zocht ik uit hoe programmeren werkt en hoe je ermee kunt starten. De basis had ik vrij snel onder de knie; in no-time bouwde ik android apps voor mijn telefoon. Ik merkte dat ik het écht leuk vond en hakte de knoop door: ik wilde de IT-wereld in.”

“Je bouwt iets tastbaars met een concreet doel. Dat vind ik mooi”

Volledig meedraaien als developer

Direct na zijn afstuderen, startte Goopher met het Java IT-traineeship bij YoungCapital NEXT. “Het hele proces ging erg snel: ik stuurde mijn sollicitatie op een zondagavond en de volgende dag werd ik meteen teruggebeld. Binnen anderhalve week was alles rond. Dat gaf me een goed gevoel.”

“De eerste twee maanden volg je een bootcamp: een intensieve stoomcursus, waar je veel trainingen krijgt en de theorie leert. En je haalt belangrijke certificaten die onmisbaar zijn als je een start wilt maken als developer, zoals Oracle Certified Associate en een Scrumcertificaat.”

“Na de bootcamp ga je aan de slag bij een opdrachtgever, in mijn geval Sopra Banking Software. Je draait meteen volledig mee in het team. Mijn eerste project was het bouwen van een nieuwe internetbankieromgeving voor een van onze klanten, een kleinere bank. Supermooi om te zien dat mensen door jouw product makkelijker hun bankzaken online kunnen regelen. Dat is wat ik zo leuk vind aan programmeren: je hebt een probleem, bedenkt een oplossing en gaat bouwen. Dat levert uiteindelijk een concreet product op, waar mensen echt gebruik van maken.”

“Je leert pas echt in de praktijk”

Leren en werken

“De bootcamp gaf me voldoende voorbereiding om mee te komen op de werkvloer. Tegelijkertijd begint het leerproces pas écht als je de stof toepast in de praktijk. Ik kreeg veel interne trainingen, om de producten en de code van het bedrijf onder de knie te krijgen.”

“Ik had geen vaste begeleiding op de werkvloer, maar er was veel ruimte om iemand in het team om hulp te vragen. Dat is nodig, want zeker in het begin loop je tegen dingen aan, zoals een fout in de code die je niet meteen kunt achterhalen. Dan is het fijn als iemand je op weg helpt. En een volgende keer kun je het zelf oplossen.”

“Als je je binnen korte tijd wilt omscholen, is een traineeship ideaal”

Ingang naar een nieuwe carrière

“Zonder het traineeship had ik nooit op de plek kunnen werken waar ik nu werk. Je bouwt in korte tijd een sterk startprofiel en krijgt een ingang om je verder te gaan ontwikkelen. Met YoungCapital NEXT heb je de naam van een groot bedrijf achter je en kom je makkelijker ergens binnen.”

“Voor mensen die een carrièreswitch willen maken, zoals ik, is een traineeship ideaal. Zeker als je niet de tijd, het geld of de zin hebt om je aan een compleet nieuwe studie te wagen. Je moet je wel volledig willen inzetten, want het is een intensief proces. Maar als jij gemotiveerd bent en jezelf wilt ontwikkelen, helpt het je snel op weg naar een nieuwe carrière.”

Na 14 maanden als trainee te hebben meegedraaid, nam zijn opdrachtgever Goopher in dienst. En de volgende uitdaging staat al klaar: binnenkort start hij met een nieuwe baan bij adesso Nederland, waar hij zijn skills als software-developer verder gaat ontwikkelen. “Wie weet komt de bedrijfskundige kennis uit mijn hbo-studie nog eens van pas: ik zie het wel voor me dat ik uiteindelijk leiding ga geven aan een groep developers.”

Over traineeships

Specialiseer je in finance, IT, techniek, sales of online marketing met een traineeship. Doe in 1,5 jaar de nieuwste vakkennis op en ontwikkel jezelf als persoon en collega. Alles wat je leert, pas je toe bij het bedrijf waar je werkt. Met salaris.

Check traineeships

Heb je nog vragen?

Alles weten over het volgen van een hbo-opleiding of traineeship bij YoungCapital NEXT? We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Check de FAQ