ERVARING van een student

Tom Eding

"Praktijk met theorie, daar was ik naar op zoek"

Tom (27) is eerstejaars hbo-student software development bij YoungCapital NEXT. Hij werkt vier dagen in de week bij Pegamento in Nieuwegein en gaat één dag per week naar school.
“Als ik iets doe, onthoud ik dat veel beter dan als ik het lees”

Leren in de praktijk

Tom had grote moeite om een studie te vinden die bij hem paste. Hij probeerde informatica, maar het was niet wat hij ervan verwacht had. Bedrijfskunde dan? Nee, dat was veel te breed. Omdat zijn interesse wel in de IT lag, keerde hij weer terug naar informatica. “Ik liep steeds tegen hetzelfde probleem aan: het was veel te theoretisch voor mij. Uiteindelijk ben ik gewoon gaan werken. Totdat iemand mij een link doorstuurde van deze hbo-opleiding.”

“De combinatie praktijk en theorie, daar was ik al die tijd naar op zoek. Niet alleen in een klaslokaal leren, maar wat je hebt geleerd direct in de praktijk toepassen. Als ik iets doe, kan ik dat veel makkelijker onthouden dan ‘paragraaf twee, hoofdstuk vier.’ Ik moet begrijpen waarom ik bepaalde theorie moet leren, waar die kennis voor nodig is.”

“Ik had niet verwacht dat ik wat ik nu doe al na een half jaar zou kunnen”

Vier dagen werken, één dag naar school

“Ik vond de bootcamp heel tof, waarin je wordt klaargestoomd voor de praktijk. Wel echt aanpoten. Ondanks mijn informatica-achtergrond, waren alle vakken voor mij toch nieuw. Veel praktischer. Geen wiskunde, maar hands-on programmeren. De invalshoek is anders, je kijkt op een andere manier naar problemen. Misschien ook omdat de docenten zelf uit het werkveld komen.”

“Na drie maanden bootcamp ga je aan het werk. Ik zit bij Pegamento, waar ik meewerk aan een medewerkers-app. Van maandag tot en met donderdag doe ik daar developmentwerk. Vrijdag heb ik les in Hoofddorp en zie ik mijn klasgenoten weer.”

“De sfeer in de klas is goed. Iedereen is benieuwd naar elkaars werkweek en we bespreken veel met elkaar. Daarmee krijg je zicht in wat anderen doen. Er hangt ook een sfeer van elkaar helpen, en dat komt omdat er vrij veel verschil in ervaring is. Van mensen die mbo4-appontwikkeling hebben gedaan tot mensen zonder enige voorkennis.”

“Demogesprekken voeren leer je gewoon niet uit een boek”

Volwaardig medewerker

“Als ik werk, voel ik me een volwaardige collega. Ik ben nog niet op hetzelfde niveau, maar ik kan zeker goed meekomen. Van tevoren had ik niet kunnen zeggen dat ik de dingen die ik nu maak al na een halfjaar zou kunnen. Op de universiteit schreef ik papers die in de oud-papierbak verdwenen. Nu bouw ik aan een applicatie die mensen echt gebruiken.”

“Qua begeleiding kan ik rekenen op een senior developer met wie ik samen aan deze applicatie werk. Aan het begin van elke sprint verdelen we wie wat oppakt. Ik ga aan de gang met mijn stories, kan vragen stellen, en als ik het af heb vindt een code review plaats. Dan hoor ik of het goed is of aangepast moet worden. Vanuit YoungCapital NEXT is er ook nog een talentmanager, Franka, bij wie ik terecht kan met vragen.”

“Salaris is voor mij niet echt een ding geweest. Ik verdiende veel meer toen ik bij de ABN Amro werkte, maar ik doe dit voor mijn ontwikkeling. Vier jaar investeren, dan komt het geld daarna wel weer. En ik bekijk het zo: ik hoef de onderwijskosten niet te betalen. Novi hogeschool is particulier onderwijs, heel anders dan een standaard hbo-opleiding. Het is kleiner, flexibeler, met relevante vakken die je aan andere hogescholen niet zou krijgen.”

“Sommige dingen leer je gewoon niet uit een boek. Demogesprekken bij klanten, bijvoorbeeld. Dan laat je zien wat je ontwikkeld hebt en bespreek je of dat aansluit bij hun wensen. Ik zit dus niet alleen maar achter mijn computer te developen, maar ontwikkel me veel breder.”

Over hbo-opleiding

Bij deze hbo-opleiding software development geen verouderde theorie, maar kennis die je in de praktijk nodig hebt. Ga betaald aan de slag bij een tof bedrijf en één dag per week naar school. Haal je hbo-diploma, mét vier jaar werkervaring. En nul studieschuld.

Heb je nog vragen?

Alles weten over het volgen van een hbo-opleiding of traineeship bij YoungCapital NEXT? We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Check de FAQ