ERVARING van een student

Joy Droogsma

"Ik ben niet een type dat in de schoolbanken hangt"

Joy (22) studeert software development aan het hbo bij YoungCapital NEXT. Ze werkt vier dagen in de week bij Pegamento in Nieuwegein en gaat één dag per week naar school.

“Dat ik salaris krijg is fijn, maar de werkervaring vind ik veel waardevoller”

Diploma halen met werken en leren

Na de havo rondde Joy in slechts twee jaar tijd een mbo-opleiding Film & Media af. “In de tussentijd was ik in aanraking gekomen met programmeren. Dat vond ik leuk. Toen zag ik dat er deze hbo-opleiding was opgezet, waarbij je werken met leren kunt combineren. Perfect voor mij. Ik ben namelijk geen type dat in de schoolbanken hangt, ik moet echt iets doen.”

De opleiding start met drie maanden bootcamp: vijf dagen per week les om de basis van het programmeren te leren, met vakken als Python, Java, HTMLen CSS. “Dat vond ik best spannend. Ik had nog niet veel ervaring met die-hard programmeren en nu moest ik in drie maanden 45 studiepunten halen. Wat als ik zou gaan achterlopen? Gelukkig viel dat mee. En als ik ergens niet uitkwam, wilden mijn klasgenoten me altijd helpen.”

“We krijgen les op het hoofdkantoor van YoungCapital in Hoofddorp. Dat is heel anders dan een schoolgebouw. De klassen zijn klein, wij zijn met zeventien. Mijn medestudenten zijn allemaal enorm gemotiveerd. Veel meer dan ik gewend was van andere opleidingen. Dat is maar goed ook, want je redt het hier niet als je er niet hard tegenaan wilt.

“Het liefst zou ik vijf dagen werken. Maar ja, dat papiertje hè.”

Van bootcamp naar de werkvloer

Na de bootcamp gaan de studenten vier dagen werken en nog één dag naar school. Zo ook Joy, die in december 2018 startte bij Pegamento in Nieuwegein. “Het eerste sollicitatiegesprek was het direct raak voor mij. Ik werk nu als junior software developer en doe een combinatie van frontend en backend.

“Ik ben pas vier maanden bezig en heb al megaveel geleerd. Ik voel me ook echt een volwaardig medewerker, geen stagiair of zo. Er wordt van me verwacht dat ik zelf research doe of dingen uitzoek, maar ik krijg ook de ruimte om vragen te stellen. Naast beter leren programmeren heb ik bijvoorbeeld ook met scrum leren werken en communicatietraining gehad. Als je met een klant aan tafel gaat, is dat wel handig.”

“Het liefst zou ik gewoon vijf dagen per week werken. Dat vind ik veel leuker dan les. Maar ja, dat papiertje hè? Op dit moment denk ik dat ik vier jaar bij dezelfde opdrachtgever ga blijven. Dan kan ik mooi doorgroeien en misschien na mijn studie ook wel in vaste dienst. Aan de andere kant: een nieuwe opdrachtgever biedt ook weer kansen om een andere tak van sport te gaan proeven. Ik zie wel hoe het loopt.”

In het diepe leer je het meest

Vier dagen per week werken, een dag school en dan ook nog huiswerk of zelfstudie. Is dat niet wat veel? “Het was best even wennen in het begin. Ik dacht: ik heb geen ervaring, komt dit wel goed? Ik werd direct in het diepe gegooid. Maar daar heb ik juist superveel van geleerd.”

”Ik denk dat ik goed voorbereid word op mijn toekomst. Straks kan ik de werkvloer op met een hbo-diploma, up-to-date vakkennis en vier jaar praktijkervaring. “Dat ik een startsalaris krijg, is wel fijn, maar niet het belangrijkste. Ik kan er mijn kamer van betalen en rondkomen, maar de werkervaring die ik nu opdoe vind ik veel waardevoller.”

Over hbo-opleiding

Bij deze hbo-opleiding software development geen verouderde theorie, maar kennis die je in de praktijk nodig hebt. Ga betaald aan de slag bij een tof bedrijf en één dag per week naar school. Haal je hbo-diploma, mét vier jaar werkervaring. En nul studieschuld.

Heb je nog vragen?

Alles weten over het volgen van een hbo-opleiding of traineeship bij YoungCapital NEXT? We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Check de FAQ