ERVARING van een trainee

Özlem Ceylan Sahin

“Ze wilden me heel graag hebben bij EY en ik zie veel doorgroeimogelijkheden”

Özlem Ceylan Sahin (30 jaar) werkt als Financial Management Associate bij EY. Ze doorliep de traineeships Financial Service en CDD bij YoungCapital NEXT

“Ik zou iedereen aanraden om zichzelf te challengen”

Wat past er bij mij?

Özlem Ceylan Sahin kwam er tijdens haar studie Finance & Law achter dat ze ‘iets met cijfertjes’ wilde doen, maar wat precies? Dat wist ze niet. “Ik was zoekende en had me ingeschreven bij YoungCapital. Zo belandde de vacature voor het traineeship Financial Service in mijn mailbox.”

“Uit de vacature begreep ik dat je zou gaan leren en werken tegelijk, en dat ik trainingen zou krijgen. Ik kon uitzoeken wat er nou echt bij mij past. Geweldig! In het gesprek werd me duidelijk dat ook persoonlijke ontwikkeling een heel belangrijk onderdeel was. De recruiter vroeg: ‘Dat kan heel confronterend zijn. Sta je daar wel voor open?’ En ik dacht: meer inzicht in mezelf? Ja, natuurlijk wil ik dat! Uiteindelijk bleek dat voor mij het mooiste aan het hele traineeship te zijn.”

Werken aan persoonlijkheid

Voor Özlem was haar eerste sollicitatiegesprek een pijnlijke eye-opener. “Ik herinner het me nog goed: ik zat tegenover twee oudere mannen van de ABN Amro. Ik had overal keurig antwoord op, maar werd toch niet aangenomen. De feedback? ‘Al je antwoorden zijn netjes, maar ik vind je te gepolijst. Ik weet nou niet wie tegenover me zit. Ik mis persoonlijkheid.’ Dat vond ik heel moeilijk. Tijdens Take Charge, het persoonlijk leiderschapsprogramma, ben ik daar aan gaan werken.

“Nu ik meer naar mezelf luister, houd ik meer energie over”

De sfeer proeven bij diverse bedrijven

Terwijl Özlem het traineeship Financial Service doorliep, werd een nieuw traineeship CDD (customer due diligence) opgezet. Dat sloot aan bij haar interesse en uiteindelijk rondde Ozlem in tweeënhalf jaar beide traineeships af. Ze heeft in die tijd maar liefst vier verschillende bedrijven van binnen gezien.

“De ABN Amro was het dus niet, maar Quion wilde me wel hebben. Helaas besloten ze na zeven maanden te bezuinigen en moest ik afscheid nemen. Tijd om me zorgen te maken, had ik niet; YoungCapital NEXT had meteen wat nieuws voor me gevonden bij Stater. Ze zeiden wel dat het tijdelijk was, omdat deze opdracht in Amersfoort was en ik in Den Haag woon. Toch had ik het daar ontzettend naar mijn zin. Ik dacht erover om langer te blijven hangen, maar de reistijd sloopte me wel.”

“Toen vond YoungCapital NEXT een opdracht bij Nationale Nederlanden voor me. Ik kon meteen aan de slag op de afdeling hypotheken. Dat vond ik geweldig. Na een maand vroegen ze me daar om teamleider te worden. Na een succesvol jaar wilde ik me graag nog verder ontwikkelen en ben ik gestart met een nieuw traineeship: CDD.”

“Via dit nieuwe traineeship kwam ik bij de Rabobank terecht. Totaal andere werkcultuur, niet te vergelijken met de andere drie werkgevers. Ik heb bij de Rabobank ontzettend veel geleerd, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Ik heb met andere trainees een CDD-team opgezet in Amsterdam. Dit ging niet altijd even makkelijk maar was wel heel leerzaam!

Jezelf ontdekken en uitdagen

Als we Özlem vragen wat voor haar het meest waardevol is aan haar traineeships, begint ze enthousiast te ratelen. “Ik zou mezelf wel ‘fan’ noemen van Take Charge. Het is een zoektocht naar je persoonlijkheid. Als je werkt, ontwikkel je natuurlijk wel op vakinhoudelijk gebied, maar je persoonlijkheid wordt vaak vergeten. Terwijl dat zo belangrijk is. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet wat wel en niet bij je past. Hoe meer je kunt kiezen voor dingen die je energie geven. En hoe beter je van je werk je hobby kunt maken.

“Ik wist bijvoorbeeld niet dat ik een natuurlijke leider was. Dat management mijn passie is. Dat heb ik hier geleerd. Dat gebruik ik nu ook wel in mijn huidige werk; ik werk met elf partners. Ik signaleer financiële risico’s binnen de portefeuilles. Het is mijn verantwoordelijkheid om tijdig te analyseren, adviseren en eventueel te escaleren. Kortom ik ben een sparringpartner, adviseur, analyticus, probleemoplosser en een uitdager voor de partners. Hiervoor moet ik stevig in mijn schoenen staan, maar ik heb inmiddels voldoende zelfvertrouwen opgebouwd om mijn advies overtuigend te kunnen overbrengen.

“Het allerbelangrijkste, is dat ik heb geleerd dat ik meer naar mijn gevoel moet luisteren. Ik zit pas één maand bij EY en normaal zou ik aan het begin van een nieuwe baan helemaal gesloopt zijn. Dan zou ik thuiskomen, eten en direct gaan slapen. Maar nu ik meer naar mezelf luister, houd ik meer energie over. Ik zou dan ook iedereen een traineeship aanraden. Of je nou tachtig bent of pas afgestudeerd. Het is altijd goed om jezelf te challengen.”

Over traineeships

Specialiseer je in finance, IT, techniek, sales of online marketing met een traineeship. Doe in 1,5 jaar de nieuwste vakkennis op en ontwikkel jezelf als persoon en collega. Alles wat je leert, pas je toe bij het bedrijf waar je werkt. Met salaris.

Check traineeships

Heb je nog vragen?

Alles weten over het volgen van een hbo-opleiding of traineeship bij YoungCapital NEXT? We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Check de FAQ