CDD ANALIST

CDD analist: de ideale baan voor jou?

Ooit gedacht aan werken als junior CDD analist? Na het lezen van deze pagina vast wel. Maar wat is een CDD analist dan? Een baan als CDD analist is interessanter dan je denkt. CDD’ers hebben namelijk een neusje voor opvallende zaken en weten dat je vaak allerlei dingen ontdekt wanneer je simpelweg het geld volgt. Bijzondere financiële transacties en patronen kúnnen namelijk wijzen op schimmige deals. Of blijken gewoon een ongelukkig foutje. Als CDD analist ben jij degene die precies uitpluist wat er speelt. Hoe start je met zo’n spannende carrière in de financiële wereld? En wat verdient een CDD analist? Nieuwsgierig? Lees meteen verder.

Wat is een CDD analist?

Allereerst geven we je antwoord op de vraag: ‘Wat is een CDD analist?’. CDD analist is een afkorting voor customer due diligence analist. Als CDD analist zorg jij dus voor due diligence, oftewel ‘gepaste zorgvuldigheid’. In de praktijk betekent dit dat je met name bezig bent met integriteitsonderzoek. Waar je dit doet? Bij een financiële instelling, zoals een bank of verzekeraar.

Waar veel geld rondgaat, kunnen nu eenmaal dingen misgaan. Aan de CDD analist om te bepalen of regels per ongeluk of met opzet worden overtreden. En dan meteen in actie te komen. Het kan zomaar zijn dat je als CDD analist bijvoorbeeld fraude of witwaspraktijken op het spoor komt. Maar lang niet achter elke verdachte transactie schuilen criminele activiteiten. CDD’ers houden zich daarom altijd bij de feiten. Hun analyses spreken voor zich.

CDD is onderdeel van Know Your Client (KYC). De KYC officer, CDD analist en KYC-analist werken samen aan hetzelfde doel: de klanten van je werkgever door en door leren kennen, en erop toezien dat zij geen wetten en regels overtreden. Waarom? Zo laat je werkgever zien dat hij te vertrouwen is. Erg belangrijk, want een bank of verzekeraar die niet integer handelt en het vertrouwen van consumenten en bedrijven verliest, heeft uiteindelijk geen toekomst. Bovendien kan nalatigheid ook nog eens zwaar worden bestraft.

CDD analist

Wat doet een CDD analist?

Je wilt vast meer weten over hoe zo’n baan in elkaar zit. Een CDD analist doet uitgebreid onderzoek naar potentiële klanten voordat de werkgever een relatie aangaat. Maar ook hierna houdt hij of zij zich bezig met het controleren van alle geldstromen. Verdachte situatie? De CDD analist gaat er gelijk achteraan. Je bent als CDD analist dus een soort financieel rechercheur.

Maar wat doet een CDD analist dagelijks? Een CDD analist houdt zich bezig met het uitvoeren van het CDD beleid. De basis voor dit beleid bestaat uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Europese Anti Money Laundering Rulebook (AMLR). De CDD analist controleert of de klant zich aan deze wetten houdt. Doel: geen shady business in het betaalverkeer. Het volledige CDD-beleid verschilt natuurlijk per werkgever, maar als CDD analist zijn er een aantal werkzaamheden die zeker in jouw takenpakket vallen:

 • risicobeoordeling en acceptatie van nieuwe klanten;
 • uitvoeren van UBO-checks;
 • contact onderhouden met huidige klanten voor transparant betalingsverkeer;
 • uitgebreid onderzoek naar verdacht betalingsverkeer;
 • op de hoogte zijn van het laatste vaknieuws.

De wereld verandert continu, dat maakt jouw werk als CDD analist dynamisch. Je bent niet alleen bezig met onderzoek, maar volgt telkens trainingen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in compliance & risk. Zo ontwikkel je je non-stop en blijft het werk vernieuwend.

Een CDD analist kan zich specialiseren in een specifieke tak van het vak. Denk bijvoorbeeld aan witwassen of terrorismefinanciering. Jouw dagelijkse werkzaamheden als CDD analist richten zich dan volledig op het tegengaan van dat specifieke geval van cybercrime.

Ons junior CDD analist traineeship

Zie jij zo'n baan als CDD analist wel zitten? Daar zorgt YoungCapital NEXT wel voor. Kies voor ons traineeship en je wordt betaald opgeleid tot CDD analist.

Wat verdient een CDD analist?

Je bent vast benieuwd naar wat je maandelijks op je rekening kunt verwachten als je kiest voor een baan als CDD analist. Natuurlijk ligt dit aan jouw achtergrond, werkervaring en je toekomstige werkgever. YoungCapital NEXT geeft je daarom een indicatie van het salaris van een CDD analist. Heb je totaal geen ervaring, geen relevant diploma en begin je net met dit avontuur? Dan ligt jouw salaris als junior CDD analist waarschijnlijk tussen de € 2.500 en € 3.000 per maand. Dat is al een goed begin, toch? Een medior CDD analist gaat weer een stapje verder met een loon van € 3.200 tot € 4.500 per maand. Hierna kun je als senior CDD analist een salaris tot zeker € 5.200 per maand verwachten. Een mooi toekomstperspectief, dus.

Ook krijg je als CDD analist vaak veel opleidingsmogelijkheden op kosten van je werkgever. Er wordt veel geïnvesteerd in CDD analisten, door middel van trainingen, cursussen en opleidingen. Een mooie kans om je verder te ontwikkelen en je hoeft de financiële investering niet zelf te doen.

Wil jij aan de slag als CDD analist?

Bekijk ons aanbod aan CDD analist vacatures en solliciteer meteen.

Waarom CDD analist worden?

Als je kiest voor een baan als CDD analist heb je veel doorgroeimogelijkheden en carrièrekansen. In de financiële wereld is een CDD analist zeer gewild. De vraag naar goede CDD analisten zal in de toekomst alleen maar groeien. De wetten en regels worden namelijk telkens aangescherpt en criminelen vinden steeds slimmere manieren om deze te omzeilen. Daarnaast zijn de ervaring en vaardigheden die je opdoet in deze functie ontzettend waardevol. Ook als je uiteindelijk een andere kant op wilt gaan, is dit dus een heel goed startpunt.

Naast het feit dat werken als CDD analist een mooie loopbaan biedt, is het natuurlijk belangrijk dat de baan ook bij je past. Wil jij bijdragen aan een veilige maatschappij? Hou je van puzzelen en situaties analyseren? Wil jij altijd alles weten over financial scandals en ben je graag op de hoogte van het laatste nieuws? Klinkt een combinatie van financiën en wetgeving daarnaast ook als iets voor jou? Dan is werken als CDD analist de juiste keuze voor jou. Neem eens een kijkje op onze pagina over ons traineeship tot CDD-analist. YoungCapital NEXT bereidt jou dan helemaal voor op een carrière in finance.

Hoe word je CDD analist?

Alle info gelezen en helemaal enthousiast geworden? Dan is een baan als CDD analist de juiste keuze voor jou. Maar, hoe word je dan eigenlijk CDD analist? Via YoungCapital NEXT, natuurlijk. En het mooie: je hebt helemaal geen ervaring of diploma nodig. Wat we wel van je verwachten? Hbo werk- en denkniveau en een flinke dosis enthousiasme om jezelf te ontwikkelen tot CDD analist. YoungCapital NEXT zorgt dat jij klaargestoomd wordt voor deze functie en daarna leer je alles on the job bij de werkgever.

Maar dat is nog niet alles. YoungCapital NEXT regelt nog meer. Je krijgt bijvoorbeeld een talentmanager, de mogelijkheid om op onze kosten certificaten te behalen en een 2-jarig volledig betaald werktraject tot CDD analist. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk onze pagina over dit finance traineeship of solliciteer meteen op een van onze vacatures voor junior CDD analist.

finance

Overzicht CDD analist

In één oogopslag zien wat je kunt verwachten als je gaat werken als CDD analist? In de tabel hieronder staat alles, van de competenties tot de doorgroeimogelijkheden van een CDD analist.

Beroepsgroep Finance
Opleidingsniveau Hbo werk- en denkniveau
Salarisindicatie € 2.500 tot € 5.200
Doorgroeimogelijkheden Senior CDD analist, KYC expert, KYC officer, compliance officer, quality checker
Competenties Analytisch vermogen, communicatief sterk, competitief, innovatief, nieuwsgierig, probleemoplossend vermogen, teamspeler

Veelgestelde vragen

 • Wat is een CDD analist?

 • Een CDD analist (customer due diligence analist) is iemand die onderzoek doet naar de integriteit van (potentiële) klanten van een financiële instelling.

 • Wat is customer due diligence?

 • Customer due diligence is een Engelse term voor integriteitsonderzoek.

 • Wat doet een CDD analist?

 • Een CDD analist houdt zich bezig met het onderzoeken van huidige en potentiële klanten. Onder andere om consumenten en bedrijven te behoeden voor fouten, om financiële criminaliteit tegen te gaan en de integriteit van het bedrijf intact te houden. Dit doet de CDD analist op basis van de huidige wetgeving en het CDD beleid van de werkgever.

 • Wat is het verschil tussen een KYC-analist en een CDD analist?

 • CDD is onderdeel van Know Your Client (KYC). In de praktijk worden de begrippen CDD analist en KYC-analist vaak door elkaar gebruikt. De invulling van de twee functies verschilt daarom per bedrijf.

 • Waar kun je werken als CDD analist?

 • Een CDD analist werkt meestal voor een bank, verzekeraar of andere financiële instelling.

 • Wat verdient een CDD analist?

 • Het salaris van een CDD analist ligt tussen de € 2.500 en € 5.200 per maand.