KLANTCASE
TECHNIEK

Twee generaties, één passie

Dat motivatie het allerbelangrijkste is, bewijst storingsmonteur Raymon. Veel ervaring in de techniek had hij nog niet, maar zijn enthousiasme en ambitie waren het laatste zetje in de goede richting voor bedrijf voestalpine. “Heb je goede inzet en belangstelling, dan ben je wat mij betreft al op de helft. De rest leer je wel.”

De young professional

Naam:
Leeftijd:
Functie:
Opleiding:
Raymon Kok
24 jaar
Storingsmonteur bij voestalpine in Bunschoten
Mechatronica-traineeship bij YoungCapital NEXT

Raymon had z’n plan al helemaal uitgestippeld. Na zijn studie Middenkader Engineering en eindstage bij de marine, wilde hij verder gaan studeren. Maar toen allebei z’n ouders tegelijkertijd ernstig ziek werden, moest hij dit plan laten varen. Zijn focus veranderde, maar z’n doorzettingsvermogen en positiviteit niet. Raymon ging via YoungCapital bij verschillende bedrijven aan de slag. Daar bleek z’n diploma goed van pas te komen. Al snel werd hij benaderd voor het Mechatronica-traineeship. Hij zei direct ‘ja’ en begon aan het traject. Tijdens zijn eerste gesprek bij voestalpine maakte hij een goede indruk. “Ik zie alles wat er is gebeurd met m’n ouders als een levenservaring. Iets wat veel mensen kan overkomen. Maar als ik zie waar ik nu sta, ben ik trots op mezelf dat ik tóch ben gekomen waar ik graag wilde zijn.”

De klant

Naam:
Functie:
Bedrijf:
Bert Roos
Field maintenance engineer
voestalpine in Bunschoten

Voestalpine was op zoek naar nieuwe techniek-talenten. Via YoungCapital NEXT kwamen ze bij Raymon uit. Bert zat bij het eerste sollicitatiegesprek. “Raymon maakte meteen een positieve indruk: rustig, geïnteresseerd en meelevend. Hij wilde echt de techniek in. Niet zomaar een baantje om maar onder de pannen te zijn.” Dat was in het verleden wel eens anders. “Techniek wordt vaak afgeschilderd als iets waar je weinig verdient en smerige handen van krijgt. Maar Raymon wilde echt graag. En dat is het allerbelangrijkste."


 • De start

  Bert: “Sommige jongens moet je nog bijbrengen dat de kleuterschool over is. Je kunt hier niet alles aan de leraar vragen, omdat je zelf geen zin hebt om iets op te zoeken. Raymon gaat juist zelf op onderzoek uit en trekt pas aan de bel als hij problemen tegenkomt. Dat vind ik heel positief. Op je bek gaan is niet erg, als je maar niet blijft liggen. En Raymon staat altijd op.”

  Raymon: “Ik had van niemand het vak beter kunnen leren dan van Bert. Hij heeft me nooit het gevoel gegeven dat ik dom of onervaren was.” Raymon had dan ook een goede basis. “Door de trainingen leerde ik precies wat ik nodig heb om een goede storingsmonteur te worden. En door de goede praktijkbegeleiding van ROVC en YoungCapital NEXT kreeg ik veel steun op de momenten dat ik het zwaar had.”


 • De ervaringen

  Raymon: “Ik liep een half jaar elke dag met Bert mee. Ik snapte dat ik mezelf moest bewijzen en toonde altijd respect. Ik praatte netjes, was niet egoïstisch en vroeg regelmatig of ik kon helpen. Dat waardeerde hij. Ik heb hem weleens horen zeggen: ‘Raymon is er, dus dat komt wel goed nu."

  Bert: “Onze relatie is niet innig, wel professioneel. Hij laat ook zien dat hij dankbaar is. Toen hij geslaagd was, had hij een TOTO-ticket voor me gekocht. Of ik trots op hem ben? Best wel. Heb je goede inzet en belangstelling, dan ben je wat mij betreft al op de helft. De rest leer ik je wel.”


 • De uitdagingen

  Bert: “We verschillen twee generaties en dat merk je. Ik zoek dingen op in een boek, hij vraagt het aan meneer Google. Raymon kan mooie fotootjes maken van een situatie op het werk, ik maak een tekeningetje.”

  Raymon: “Als Bert een storing oploste, keek ik toe. Soms ging het zo snel, dat ik geen idee had wat hij deed. Dan moest ik telkens vragen: ‘Wat doe je nu?’ Dat vond ik erg moeilijk, maar het is me gelukt. En als ik het vroeg, nam hij altijd de tijd voor me.”


 • De toekomst

  Bert: “Raymon zit nu in een andere ploeg, maar we hebben nog wel contact. Soms zeg ik hem dat hij zich niet zoveel moet aantrekken van negativiteit van anderen. Dat hij z’n eigen weg moet gaan. Dat soort dingen. Maar hij is nog jong en dat leert hij wel. We zouden graag nog vaker via dit soort trajecten jongens aan ons binden, maar op dit moment is daar geen ruimte voor helaas."

  Raymon: “Ik heb mijn traineeship inmiddels afgerond en ben nu storingsmonteur. Met een vast contract. De hele ervaring heeft me nog meer gemotiveerd om door te gaan met leren. Daarom ben ik dit jaar begonnen aan een opleiding Bachelor Elektrotechniek, zodat ik op termijn kan doorgroeien.”

Over voestalpine

voestalpine is een wereldwijd erkend technologieconcern. Door hun hoogwaardige product- en systeemoplossingen van staal en andere metalen, zijn ze marktleider in onder andere de automobiel-, luchtvaart en olie- en gasindustrie.

Lees meer klantcases

Meer weten?

Neem contact met ons op. Je kunt ons bellen op 020 - 653 15 44, mailen via info@next.youngcapital.nl of:

Stel je vraag hier