Newsroom

Persbericht

1 APRIL: YoungCapital start basisonderwijs van de toekomst: YoungCapital Junior

01-04-2019

Hoofddorp, 1 april 2019 - Op 26 maart kondigde YoungCapital aan YoungCapital Junior te lanceren: de basisschool van de toekomst. 1 april! De recruitmentspecialist begint geen basisschool, maar gebruikt dit als aanleiding om aandacht te vragen voor het maatschappelijke probleem waar veel jongeren mee te maken krijgen: het gat tussen wat je op school leert en wat je nodig hebt voor een succesvolle toekomst.

“Aan alle reacties te zien vindt een groot deel van Nederland ook dat het onderwijs moet veranderen”, zegt Rogier Thewessen, oprichter van YoungCapital. “We kregen honderden aanmeldingen voor de basisschool en duizenden reacties op social media. Voor wie een kind wilde aanmelden of zelf wilde lesgeven: sorry, die basisschool komt er voorlopig nog niet. Helaas zijn de problemen binnen ons onderwijs zo diepgeworteld, dat we deze niet zomaar even oplossen. Maar het enthousiasme maakt wel dat wij nog fanatieker de opties verkennen om toekomstbestendig onderwijs mogelijk te maken.”

---

Het originele bericht

Hoofddorp, 26 maart - Recruitmentspecialist YoungCapital start per september 2019 YoungCapital Junior: een toekomstbestendige vorm van basisonderwijs. Na een succesvolle pilotklas in Hoofddorp met tien kinderen gaat YoungCapital Junior vanaf september officieel van start. “Het reguliere onderwijs is ontzettend verouderd”, zegt Rogier Thewessen, medeoprichter van YoungCapital Junior. “In het huidige basisonderwijs leren kinderen vaardigheden die niet meer relevant zijn voor later. Daar willen wij verandering in brengen.”

In tegenstelling tot regulier basisonderwijs leren kinderen bij YoungCapital Junior geen ABC, maar QWERTY. Klassieke vakken als schrijven en aardrijkskunde worden geschrapt. “Aan blind typen en Google Maps hebben ze veel meer”, aldus Thewessen. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van hun soft skills. Ook krijgen de kinderen mindfulness en yogales. Beschikbare keuzevakken zijn programmeren, influencen of Chinees.

Growth mindset

De stap van YoungCapital naar het basisonderwijs komt niet geheel uit de lucht vallen. In 2018 startte YoungCapital al met een eigen hbo-opleiding software development. “De basis is ontzettend belangrijk”, aldus Thewessen. “Jong geleerd, is oud gedaan. Wij geloven dat je álles kunt leren, als je maar wilt en ervoor werkt. Deze growth mindset willen we kinderen zo vroeg mogelijk meegeven, want we zien dat deze doorslaggevend is voor succes in het leven.”

Ruimte voor initiatief

De school stelt eigen initiatief centraal en schaft hiertoe pauzes af. Thewessen: “Kinderen kunnen prima zelf bepalen wanneer ze even ontspanning nodig hebben. Zo leren ze zelf hun grenzen aangeven. Heel belangrijk in de huidige, veeleisende maatschappij.” Ook geven de scholieren realtime feedback op de lessen, waarop het lesprogramma weer wordt aangepast. Zo leren ze dat hun mening ertoe doet.

Investeerders gezocht

YoungCapital Junior wordt op dit moment gefinancierd door het YoungCapital Fund en heeft geen winstoogmerk. Wel wordt gezocht naar investeerders die eveneens geloven dat verandering van het schoolsysteem hard nodig is. Thewessen: “Niet alleen de kinderen, maar ook leraren verdienen beter. We zetten een streep door hun administratielast en bieden een aantrekkelijk salaris. Het wordt tijd dat het lerarenvak weer het respect krijgt dat het verdient. Op deze manier hopen wij het basisonderwijs voorgoed te veranderen.”

Open dag woensdag 8 mei

De opleiding gaat van start in september 2019. Inschrijven voor de open dag op 8 mei kan vanaf april via youngcapital.nl/junior.

Share me!